Dårlige ledere er lige så skadelige for helbredet som passiv rygning

Come on af Petrine

Mange medarbejdere lever med en leder de hellere vil skifte ud end at have lønforhøjelse

Dårlig ledelse er lige få farligt som at blive udsat for passiv rygning.

Sådan lyder konklusionen på en undersøgelse om stress og sygdom i arbejdslivet, der er foretaget af Harvard Business School og Stanford University i USA, hvor man har analyseret mere end 200 studier.

Undersøgelser viser, at bekymringer og stress over at miste jobbet betyder, at du er 50 procent mere udsat for at opleve dårligt helbred, mens et job med for høje krav, stress og pres gør dig 35 procent mere udsat for at få en sygdomsdiagnose. Begge dele er et direkte resultat af dårlig ledelse, slår forskerne fast.

Selv om dårlige ledere har en stor og meget negativ effekt på deres medarbejderes helbred og psykiske arbejdsliv, er det alligevel tankevækkende få medarbejdere, der drager konsekvensen af det.

Mange medarbejdere bliver alt for ofte i jobbet, med en nedadgående negativ stressspiral og ofte med sygdom til følge. Den amerikanske psykologforening fortæller efter en nylig undersøgelse, at :

  • 75 procent af lønmodtagere i USA erklærer, at deres leder ubetinget er den mest stressende del af deres arbejde.
  • Hele 60 procent foretrækker en ny leder i stedet for en lønforhøjelse.

På trods af disse tal, er det kun:

  • 27 procent, der vælger at sige op efter de har fået et nyt job
  • 11 procent siger op uden at have nyt job
  • 59 procent bliver hængende i jobbet og holder ud.

Man vænner sig desværre til et giftigt klima

Problemet er at jo længere du bliver i et job med en dårlig leder, des sværere bliver det at komme væk. Med store omkostninger for dit helbred, dit arbejdsliv og privatliv. Til sidst har du hverken overskuddet, selvværdet eller motivationen til at komme væk. Du vænner dig til et – for dig – giftigt klima. Det bliver en vane ligesom køleskabets stille larm, som man først opdager, når man slukker det.

Eller for at bruge billedet med frøen. Smider man en frø op i kogende vand, vil den helt instinktivt forsøge at komme væk. Lader man frøen koge med, fra vandet er koldt og langsomt varmes op, vil den ikke ænse, at vandet bliver varmt. Dermed lader den sig koge levende, uden at gøre forsøg på at komme væk.

Medarbejdere vil væk fra lederen, ikke organisationen

Det er et foruroligende stort antal medarbejdere, der lever med livsfarlig stress og pres fra en dårlig leder, ifølge de amerikanske tal. Herhjemme har vi ikke direkte sammenlignelige tal, men noget tyder på, at vi også kommer godt der op ad. En undersøgelse, fortaget af Stepstone i 2013 i Danmark, viser at 30 procent af medarbejderne angiver, at de har en dårlig relation til deres leder, altså hver tredje medarbejder.

Professor i ledelse Steen Hildebrandt, er kendt for at sige, på baggrund af sit kendskab til dårlig ledelse i Danmark: ”Ofte har dårlig ledelse ingen konsekvenser – for de dårlige ledere.”

Patogen ledelse (sygdomsfremkaldende ledelse), kalder specialkonsulent Jørgen Krogh Larsen fænomenet på baggrund af danske tal og studier. Helt tilbage i 2009, sagde han til til Ugebrevet Mandag Morgen, da han havde færdiggjort en analyse af dårlig ledelse i Danmark: ”Hvis ledelsesopgaven falder i de forkerte hænder, så kan det være livsfarligt for medarbejderne”.